Tid för vårstädning !!!

 

Här finns en del små tips, som du kan få nytta av.
 
   
 
 
 

 

 

 

 

 
 


 


Ja, nu är snart våren här. Det är mars och det känns att något på gång. Växligheten och jag vaknar ur dvalan.  Jag är ingen älskare av mörkret och kylan. Lider nämligen av SAD (seasonal affective disorder). Lite oordning i kropp och själ med andra ord, när det gäller årstiderna. Nu ser jag fram emot att ta tag i krattan och gräsluftaren. Gå i min egen lilla värld. Rensa och fräscha upp lådorna. Pelargoniorna, fuchsian och cannan, som övervintrat är omplanterade. På torg, på de stora blomvaruhusen och på plantskolor gapar blomsterborden tomma och det förbereds för vad som komma skall. Krokusen börjar slå ut och påskliljor och tulpaner skjuter i vädret.  Såg minipensér härom dagen. Måste nog tygla mig ett par veckor. Själv planterar jag gärna några perenner i en kruka. De gör sig fint till sommarblommorna längre farm. Bara för att det är en perenn, så är det inte sagt att man "tvunget" ska ta vara på dem år från år. Det är upp till var och en.
 Ja mixa i krukan och skapa vårfägring som håller länge och som det sprakar om.
Här har det skett en del drastiska åtgärder. Flera almar har dött och vi har tvingats såga ner och gräva upp dem. Trist det här med att våra träd dör ut.  Det tickar en klocka i alla almars innanmäte. Ena året står de där stolt och vajar i vinden med sitt gröna friska bladverk och nästa så gråter de och vissnar ner. Överallt i trädgårdar och parker är det sorg. Vi står maktlösa inför dess sjukdom och den kraftiga framfarten.
Nu har jag planterat bambu där almarna stod. Skulle de växa sig alltför stora, så får jag väl skaffa mig en panda. Jag tycker om att
ha lite städsegrönt i trädgården. Ser inte så kalt ut under den mörka årstiden.

 

 

 
   
   
   
 
         
 
       
       

     
         
Tycker du om pelargonior? Det brukar vara så att antingen gör man det eller så inte. Jag är väldigt förtjust i de hängande. Förvarar dem år från år. Innan frosten kommer så klipper jag ner dem till 40 cm-s höjd. Placerar dem mörkt och torrt. Många vattnar dem, men det gör aldrig jag. Runt den 15 feb. tar jag fram dem. Klipper ner dem så bara 4-5 cm är kvar. Tar upp dem från den gamla krukan, skakar av den gamla jorden och planterar dem sen i ny. Vattnar i genom dem och sedan får de gödning 1 gång /vecka. Mina blir jätte stora och fina. Flera år har de gröna bladen blivit 15.20 cm i diameter. Jag planterar ofta dem tillsammans med helicrysum o femtunga.
 
 
   
Har du köpt en kanna i år? Spara den. Det lönar sig. Det är snart tid att ta in den för vintern. Ge den en gnutta vatten ett par gånger, men förvara den mörkt. Jag fick denna för 2 år sedan. Den har blivit  gigantisk. Bilden tog jag i juli, så den har vuxit till sig enormt sen dess. När jag tog in den i mars, ville den inte riktigt. Jag köpte en ny stor kruka och sen....oj! Det är en tacksam växt som du kan ha glädje av i många år. När den blir för stor går det bra att dela den. Sen kan du förgylla mer än en plats i trädgården.
 
           
                     
       
 

När hösten kommer är dags att tänka på våren och tvärtom. Det är som i modebranschen. En säsong före. Lökarna som ska blomma då, måste ner i jorden. På våren innan träd och buskar har fått löv, innan perennerna knappt visat sig och sommarblommorna bara existerar som frön, är lökväxterna extra välkomna. Visst blir man upprymd av de tidiga små färgklickarna, som står där och sträcker sig efter de första varma solstrålarna
Det är underbart att se de första snödropparna och vintergäcken i februari o mars. Man vet att det går mot rätt håll. Sen kommer de tidiga tulpanerna, scillan, krokusen i alla sina färger, pärlhyacinter, narcisser, hyacinter, allium. Det är bara att njuta av allt du stoppat ner i marken. Med lite planering kan blomningen pågå långt in i juni.Tulpaner, hyacinter, allium och andra är också fina att kombinera med perenner. Dessutom växer perenner till sig och döljer lökväxternas vissna och gulnande blad. Så,sätt dig ner med all reklamen du får från plantskolorna och ta en funderare över vilka lökar eller växter du vill införskaffa. Utbudet är stort i butikerna.
 

 

 
         
                     
               
Alltid när jag går där i trädgården och krattar upp höstlöven tänker jag på när mitt äldsta barnbarn var 4 år och skulle hjälpa mig. Han såg hur fler löv dansade ner och sa "det är inte lönt mormor, det kommer mer" Så sant som det är sagt.
 
   
 

5 tips till plantering

1. Sätt direkt. Narcisslökar ska planteras så fort som möjligt efter att man köpt dem. Tulpanerna kan man vänta med. De går att plantera ända tills det blir tjäle och det knappt går att gräva längre. Men tidig plantering gynnar etableringen.

2. Tre gånger djupet. En tumregel är att löken ska planteras ungefär tre gånger så djupt som den är stor.

3. Gruppera. Plantera flera lökar i grupp. Tänk på att inte plantera i rader, det ser onaturligt ut. Läste på Internet att ett fiffigt sätt är att kasta ut lökarna och sätta dem där de hamnar. Nåja, du behöver inte kasta dem så högt

4. Gödsla. Det är klokt att gödsla med lite långtidsverkande gödsel som benmjöl i planteringsgropen.

5. Vattna. Är det mycket torrt kan man vattna i planteringsgropen

 

 
       
Skörda vilt utav allt som naturen ger.
Där jag bodde tidigare, så hade jag mängder med fruktträd. Äpplen på spaljé och päron likaså. Röda och svarta vinbär. Björnbär och Victoriaplommon slogs om utrymmet. Jordgubbar, men vår hund åt upp dem. Något tappert försök med persika. Det var en underbar tid på hösten. Jag var helt självförsörjande  under vinterperioden  med olika delikatesser. Jag la in mycket av frukten i frysen. Helt naturellt. Sen tog jag fram vad jag behövde och gjorde krämer, pajer och annat gott. En del av plommonen la jag in i rom eller cognac och det blev mumsiga efterrätter att bjuda på. Det är inte bara frukt man kan ta vara på. Blommor kan torkas och bli till fina bordsdekorationer. Plocka vackra höstlöv och lägg på bordet. Några vackra kottar eller kastanjer i en skål. Det kostar inte en krona.
 
       
               
 
   
                     
       
 
           
 
Min rödavinbärskaka. (tillagnig 15 min inkl. ugnen)
använd helst färsk frukt
Fyll en pajform 3-4 cm med rödavinbär
Riv mandelmassa tjockt tjockt över och in i ugnen 6-7 min på 200 grader. Grädda till den fått fin färg. OBS. Det går fort i ugnen. Servera med glass eller vispgrädde.
Du kan ta björnbär, hallon, krusbär eller vilken frukt du vill. Det ska inte vara någon som vattnar sig för mycket.
               
                 
 
När du fäller träd och gräver upp stubben, gör som jag, använd den till att sätta blommor på. Du får något originellt som ingen annan har.
 
               
                 
       
Nattens drottning
Denna fick jag av en plantskoleägare, för många år sedan. Jag hade letat länge efter just denna blomman. Av en händelse såg jag ett jätte exemplar och frågade om det gick att köpa små. De hade ingen, men han bröt av ett skott på 10 cm och jag tittade konstigt på honom. Följde hans råd ang. plantering och den började växa. Flera år därefter, så kom det en blomma.Trodde knappt mina ögon. Den blommar som bekant bara på natten. Hela huset fylldes av en mandeldoft och blomman blev 25 cm i diameter.
 
       
     
Dessa fantastiska orkidéer. Mina blommar och blommar, så gott som året om. Denna har visat mig sin tacksamhet med blommor i 10 av årets 12 mån. Jag klipper av stängeln som blommorna suttit på, men bara 15-20 cm. Jag har haft turen att få nya skott.
 
     

Trädgårdssysslor i augusti

Beskär
Augusti är en bra tid för att beskära träd som "blöder" mycket som björk, lönn, valnöt, magnolia, körsbär och plommon till exempel. Äppelträden mår också bra av en liten sommarbeskärning. Dock ej stenfruksträd.
Samla fröer
Se till att bärga fröer från dina favoritplantor. Både sommarblommor och perenner kan man så själv. 
Ta nya sticklingar
Lavendel och buxbom till exempel förökar man lätt med sticklingar. Ta ungefär tio centimeter långa halvmjuka skott med klack (riv av dem från stammen så att en liten bit kommer med) och stick dem i en blandning av torv och sand.
Dela perenner
Dela vårblommande perenner nu. Du får fler plantor eller kan ge bort till vänner och bekanta och få andra i byte.
Buskar
Hösten är också en bra tid för att plantera buskar och perenner.

 

 
     
 
 
   
Om du har en trädstam som du tycker ser kal ut. Häng upp blomkrukor med snabbväxande blommor på. Krasse, murgröna, surfina, verbena, helicrysum eller tvillingblomma, bara för att ge dig några exempel. Om några veckor lever hela stammen och sprakar i färg.
 
           
                     
         
 
 

 

 
     
 
Har du ett par gamla gummistövlar "bra att ha" stående. Jag gav bort ett par en gång. Låter kanske konstigt, men det blev jubel och många tog efter. Klippte av skaften på dem. Borrade några hål i botten. Putsade upp dem med lite ofärgad skokräm och fyllde dem med jord. Planterade en liten murgröna och ett par lobelior i varje. Jättefint! Idag finns det billiga stövlar med kul mönster. Inte dyrare än en kruka, så det är bara att överraska någon. Kanske dig själv.  
 
     
Ofta får vi blomstergrupper till födelsedagar och jul. I dem är det en liten murgröna. När den börjat växa för mycket och du inte vill ha den längre, sätt ut den i trädgården. Det går utmärkt. Det tar visserligen tid för den att ändra om sitt liv, men det fungerar jätte bra. Den klänger på ordentligt om några år.
 
         
       
 
   
 
     
         
Ska du plantera om en kaktus, så snurra en trasa eller handduk om den. Vrid trasändarna ett par varv, så blir det som ett handtag och det går lättare att lyfta upp växten och sätta den på sin nya plats. Är kaktusen stor behöver man ofta hjälp. Då tar jag en tidning och håller om den. Medan man får hjälp med att fylla på jord.
 
 
 
     
 
Tänk så mycket varierande frukt vi har idag i våra butiker. Många av dem har kärnor. Vi bara slänger dem och tänker inte mer på det. Har du en stor kruka med lite tanig växt i, tryck ner några kärnor runt om och se vad för spännande det blir. Ta några popcorn och vips har det bildats små plantor. Själv har jag för en tid sedan satt sharonkärnor och de är nu 15 cm höga. Det blir säkerligen inga frukter, men det är grönt och fint.
 
   
 
 

På vintern är det svårt för fåglarna att hitta mat. Vi måste värna om våra småfåglar och hjälpa dem när kölden tränger på. Du kan hänga ut talgbollar, frön, havrekärvar eller kokosnötter. Ge dom absolut inte någon mat som det är salt i! Det kan ha förödande konsekvenser för fåglarna. Själv sätter jag upp ett litet hus och när kylan och vinden sätter in, så sitter de en stund extra under taket.
 
 
       
     
Ja nu rusar det fort till julen. Tindrande ögon på stor som liten. Först har vi advent. Alla fönster pryds av stjärnor eller ljusstakar i alla de former. I trädgårdarna lyser det av tusentals lampor. Det är en härlig tid. Något lyser upp i mörkret. Lyser upp vårt tunga vintersinne. Utbudet är enormt idag och man står där förbluffad hur de bara kan hitta på så mycket nytt varje år. Numera kan vi faktiskt ha kvar en del ljusslingor hela året, så även våra sena sommarnätter kan lysas upp.
 
             
     
 
   
Har du ätit ananasmarmelad någon gång? Prova min. Den är mumsig!Med ett trevligt band och fin etikett på, så har du fått en "gåbortspresent". Detta blir 1,4 kg c:a
6 dl krossad ananas
3 msk citronsaft
6,5 hg socker
1/2 flaska certo
Blanda ananas, citronsaft och socker i en stor kastrull. Låt blandningen koka upp snabbt och sedan stormkoka 1 minut. Dra ifrån kastrullen och rör i certo. Skumma och rör i 5 min. Häll upp på rena burkar. Voilá
Lägg det på nybakade scones, men ta det lugnt. Förädiskt gott
.
För att få mysigare belysning på elektriska ljusstakar, eller på glödlampor, kan du måla lamporna med glasfärg i olika färger. Det är inte tvunget att täckmåla hela glödlampan. Det ger en fin effekt bara att dra några streck runt om i ett par olika färger. Vill du inte göra det själv, låt de små göra det. De tycker det är roligt. Samtidigt får du tid till dig själv en stund. Slutresultatet blir effektfullt. Gör du det på större glödlampor kan du med fördel använda den i vilken lampa som helst.
 
       
                     
     
Min dörrkrans. Den är 70 cm i diameter. Inte full med en massa julpynt, men den har mängder med lampor, som lyser upp i mörkret och hälsar mig, min familj och alla andra välkomna. Jag gör mina dekorationer själv. Köper 4 mm grov ståltråd och virar 2-3 varv i den form, som jag vill ha det. Krans, stjärna eller hjärta. Sedan klär jag det med grangirlanger, som jag köper färdiga och sätter ljus i. Du kan  dekorera det mer om du vill.
 
             
   

Julstjärnan.
En julstjärna kan ha flera betydelser, antingen kan det vara en blomma, eller en elektrisk julstjärna. (adventsstjärnan) Den organiska julstjärnan är Euphorbia pulcherrima som blommar i alla hem runtom i Sverige kring juletider. Pulcherrima betyder mycket vacker. Ursprungligen kommer julstjärnan från Mexiko.

Julstjärnans karakteristiska röda blad är inte kronbladen, som många tror, utan det är högblad. Blommorna är de gula små som sitter innanför högbladen. Det finns många färger på julstjärnorna. Den vanligaste är den röda, men rosa, aprikosfärgade och vita pryder även de fönster, bord och grupper.
En av alla de gånger som vi varit  på Gran Canaria var vi ute och åkte med vår vän Romeo. Vi kom till en allé som var 400 m lång. På båda sidorna växte det julstjärnor. Tätt så man inte kunde se i genom och c.a 3 m högt. Det var något av det vackraste jag sett.

 

 
   
 
 
       
             
En favorit. AMPELLILJAN.
Jag har den i flera färgkombinationer. Ampelliljan är en grön och frodig växt som trivs i stort sett var som helst och är näst intill omöjlig att ha ihjäl. En perfekt växt för dagens stressade människa som vill ha det vackert i hemmet men som inte har tid eller lust att sköta om sina växter. Dessutom är det en växt som också allergikern kan ha glädje av då den vanligtvis inte orsakar några besvär. En ampellilja som trivs kan börja blomma och eftersom blommorna doftar starkt kan man klippa av stänglarna med knoppar så fort de visar sig. Växten blir fort stor och omfångsrik och den är mycket lättskött. Den har en god effekt när det gäller att minska halten kemiska gaser, såsom formaldehyd, i luften.
 
     
 

 

     

 

         
                     
           
 
       
                     

 

   
 
             
               
Om du ska såga ner större grenar på dina björkar så gör det under JAS. månaderna. Juli - Aug - Sept. Jag brukar vänta tills i slutet av aug - början på september. Tycker det är lite synd att ta bort grenar med så många fina löv alltför tidigt. Njut ett tag till. Lacbalsam eller ympvax behövs inte. Träden försvarar sig absolut bäst utan något mänskligt påfund, men det ser givetvis bättre ut än när sågytan inte syns.
 
   
         
 
         
                     
 
 
     
 
         
     
Om du är trött på att alltid rensa ogräs är plantering av benved ett bra alternativ. Trivs i både sol och skugga. Den bli fort en marktäckare. Du kan även dra upp den mot en mindre spaljé, om du så vill. Den finns i flera färger och ger verkligen marken liv. Är grön året om. 
 
   
 
       
 
       
Så kommer jag till det bästa en trädgård kan ha. ROSOR.               Urvalet är jättestort idag. Själv älskar jag de som doftar. Visst är det underbart att sitta på en uteplats en varm sommarkväll och känna hur doften berusar en. Vissa rosor ligger mig speciellt varmt om hjärtat.  Rosen överst på sidan är en "Luciaros". Det är en buskros, som tål kraftig beskärning. Den fotograferade jag 29.9.  Sen har jag redigerat bilden givetvis. Den står utanför mitt sovrumsfönster och har en fantastisk doft. Sommartider när fönstret alltid är öppet, fyller den hela mitt sovrum. Den remonterar och jag har blommor långt in i november. Jag skär ner mina rosor i april när björkarnas nya skott är som små musöron. Även om nya skott har kommit, så klipp av dem. De blir buskigare då.

 

 
Tycker du som jag om luktärter? Så luktärter i pappersrullar! Spara rullar i god tid.
Lägg ärtorna i blöt och låt dem svälla några timmar. Fyll rullarna (c:a 8-10 cm höga) med jord och tryck ner ärtorna. När rötterna vuxit genom rullarna och temperaturen ute är så pass varm, så plantera ut dem. Toppa dem gärna, då blir de buskigare.

 

     
       
Jag älskar stearinljus och nu i höst o vinter mörkret kan man mysa extra länge om dagarna.
 

 

         
                     
     
 
             
     
Min ögonsten. "Madam Alfred Carriere"
Den blir bara vackrare för varje år. Den är som en dröm. Doftar lika underbart som den ser ut. Den är starkväxande och har ett överflöd med blommor, som man har glädje av, till långt in i september. Tacksammare ros får man leta efter. Du får många bevis på att den tycker om dig. Tål att klippas ner rejält. Den som du ser på bilden till höger är bara på sin 4:e säsong.
 
             
 
Varför är vi alltid så rädda att de olika blomfärgerna inte ska passa tillsammans eller gå ihop med husfärgen. Tittar vi oss runt omkring i den vilda naturen, så imponeras vi av all dess färgprakt. Blommorna bryr sig inte om vart deras frö blåser. Så våga mer.
 
   
 
Tycker du att det tar alldeles för lång tid innan växterna växer ihop. Kanske köpte du för få plantor. Gör några avläggare. Böj ner en gren, skrapa lite på den med ett sandpapper tex.. Lägg ner den under jorden och en större sten ovanpå. Vattna sedan och låt det vara ifred någon säsong. Sen har du fått nya plantor och det kommer att växa ihop fortare. Min rhododendron är ett bevis på att det fungerar.
 
   
 
   
       
 
 
Snart är det Hallowen. Det är alltid kul för barnen att fixa till ett monster. Har du  tänkt på att det även kan bli en fin bordsdekoration. Den ska givetvis inte vara så stor som den man har på trappan. Du ska gröpa ur den som vanligt. Ta sedan en oasis och blötlägg och sätt ner i. Sen kan du skapa en liten fin blomstergrupp eller något med grenar, stora kottar, blad och ljus.
 
       
       
 
 
         
   
Sugen på ostbricka. Lägg dina dessertostar på blad från kastanjen eller rabarbern. Originellt och ser inbjudande ut.
Dessa härliga amaryllis som börjar säljas i november. Vi går och köper en stor knöl och sätter in och inom kort är det blickpunkten i rummet. Stora, ståtliga och pampiga står de där. Mot slutet av blomningen brukar de bli väldigt tunga och lite gängliga och då klipper jag av dem. Sätter dem i en vas och gör något kul. Här får du ett exempel.
 
   
Jag älskar bambu. Den fodrar inte mycket. Står där och vajar i vinden med sina sirliga blad. Den växer på bredden och under jorden har den stammar som kallas rhizomer. (liknar sparris). Vill du ha fler? Gräv fram några sådana runt foten nu på hösten. Klipp av med en sekatör, där du ser att det finns tillväxtpunkter. Det måste även vara rötter på dem. Plantera i krukor och låt stå frostfritt tills de har tagit sig och sen är det dags för utplantering på våren.
 
         
                     
         

 

         
     
Jag tycker om att sitta under en korkek, trots att jag bara är en räv.

 

             
                     
   

 

 

 

THAT`S ALL FOLKS!Vi ses på en annan sida.
    
 

 

   

 

     
               
Trodde ni att jag glömt er killar?
             Ickenicke!!!